6. GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU

Geleneksel gıdalar, kültürümüzün önemli bir parçasını oluşturmakta ve geçmişten günümüze taşınan mirasımızı yansıtmaktadır. Ancak, hızla değişen dünya koşulları ve tüketici tercihleriyle birlikte geleneksel gıdaların korunması ve gelecek nesillere aktarılması büyük önem arz etmektedir.

Bu yıl altıncısı düzenlenerek artık geleneksel hale gelen sempozyum; akademisyenler, uzmanlar, endüstri temsilcileri ve gıda sektöründen paydaşları bir araya getirerek, geleneksel gıdaların korunması, ticarileştirilmesi ve bu alandaki yeniliklere odaklanmayı amaçlamaktadır.

Sempozyum kapsamında, geçmiş yıllarda düzenlenen diğer sempozyumların deneyimlerinden faydalanılarak her geçen yıl daha yüksek verimlilikle gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.


Geçmiş Sempozyumlar

İlki 23-24 Eylül 2004 tarihlerinde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ile ortaklaşa düzenlenen Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, geleneksel gıdalara dair 99 bildirinin özet ve tam metinleri ile alana önemli katkılar sağlamıştır.

II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu 27-29 Mayıs 2009 tarihlerinde yine Van’da gerçekleştirilmiştir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Gıda Mühendisleri Odası’nın birlikte düzenlediği sempozyumda bilim insanları, sektör temsilcileri, üreticiler ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 300 kişi katılım sağlamıştır. Yoğun ilgi gören bu etkinlik, önemli bir bilgi alışverişi platformu olmuştur.

10-12 Mayıs 2012 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilen III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’nda 4 çağrılı, 34 sözlü, 359 poster bildiri olmak üzere toplam 420 bildiri sunulmuştur. Sempozyumu 600‘ü aşkın bilim insanı, sanayici, teknik eleman ve öğrenci takip etmiştir.

Geleneksel Gıdalar Sempozyumu`nun IV. sü 17–19 Nisan 2014 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde Adana`da gerçekleştirilmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası işbirliği ile düzenlenen sempozyuma yoğun bir katılım sağlanmıştır. Açılış konferansında, "Anadolu`da Gıda Kültürünün 3500 Yıllık Geçmişi" ile ilgili bilgiler aktarılan sempozyumda, 24 sözlü, 428 poster olmak üzere toplam 452 bildiri sunulmuştur. Sempozyumu 600`ü aşkın akademisyen, sanayici, gıda sektörüne katkı sağlayan diğer meslek grupları ve öğrenciler takip etmiştir.

5. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu” 24-26 Kasım 2022 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde; Bursa Teknik Üniversitesi, TAGEM, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ortaklığı ile  dijital ortamda gerçekleştirilmiştir. Türkiye’deki çok sayıda üniversite ve araştırma kuruluşlarının katılım sağladığı sempozyumda, 3 gün boyunca 12 oturumda hakem ön incelemesinden geçen ve kabulü uygun bulunan 43 adet sözlü ve 22 adet poster bildiri, 1 davetli konuşmacı ve 2 adet panel yer almıştır.

Geleneksel Gıdalar Sempozyumu'nun 6.'sı, Toros Üniversitesi ev sahipliğinde TAGEM, Mersin Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ortaklığı ile aynı amaç doğrultusunda, bu değerli mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için 07-08-09 Kasım 2024 tarihlerinde Mersin’de gerçekleştirilecektir.


Sempozyum Düzenleme Kurulu

Amaç ve Kapsam

6. GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU

Toros Üniversitesi

07-08-09 Kasım 2024

Sempozyum Tarihi